Kai skonio receptoriai trokšta ko nors šviežio, ryškaus ir sotaus, šie dešimt salotų receptų pakeis jūsų valgymo patirtį. Atrasite netikėtus skonių derinius – nuo saldžiarūgščio klevais glazūruotų graikinių riešutų ir pikantiškos gorgonzolos derinio iki egzotiško tailandietiškų mangų su čili laimo padažu. Nesvarbu, ar ieškote proteinų prisotintų pietų, ar atgaivinančio garnyro, šie universalūs kūriniai siūlo daugiau nei tik paprastus žalumynus. Ar esate pasirengę patobulinti savo salotas?
Klevais glazūruotos graikinių riešutų ir gorgonzolos derliaus salotos
Kai ruduo nusidažo ryškiomis spalvomis, šios klevais glazūruotos graikinių riešutų ir gorgonzolos derliaus salotos puikiai atspindi sezoną jūsų lėkštėje. Šviežias žalumynų mišraines derinsite su saldžiarūgščių obuolių skiltelėmis, cukruotais graikiniais riešutais ir smulkintu gorgonzolos sūriu.
Įdėkite džiovintų spanguolių, kad būtų saldžiau, arba grilyje keptos vištienos, kad gautumėte baltymų. Šios sočios salotos tinka ir kaip pietūs ar pagrindiniai patiekalai rudens susitikimuose.
Viduržemio jūros regiono avinžirnių patiekalas su citrinų tahini lašeliu
Kai Viduržemio jūros regiono skoniai susilies su baltymų turinčiais ingredientais, atrasite puikią mitybos ir skonio pusiausvyrą šiame gyvybingame „Power Bowl“ dubenėlyje.
Pradėkite kepti avinžirnius su kmynais, paprikomis ir alyvuogių aliejumi, kol jie taps traškūs. Sudėkite į dubenį šviežius špinatus, vyšninius pomidorus, agurką, raudonąjį svogūną ir Kalamata alyvuoges. Sudėkite prieskoniais pagardintus avinžirnius ir trupintą fetą.
Citrinų tahini užpilo** gamybai suplakite tahini, citrinų sultis, česnaką ir vandenį iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais, tada gausiai apšlakstykite dubenį. Tai baltymų turtingas patiekalas, kuris ir pasotina, ir atgaivina – puikiai tinka pietums ar vakarienei.
Tailando įkvėptos mangų ir avokadų salotos su čili ir laimo padažu
Šiose tropinių skonių kupinose salotose, įkvėptose tailandietiškų skonių, saldus mangas derinamas su kreminiu avokadu** ir taip pagyvina tradicines žalumynų mišraines.
Reikės prinokusių mangų, avokadų, raudonųjų paprikų, agurkų, kalendrų ir mėtų. Viską supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir išdėliokite ant mažųjų špinatų arba rukolos.
Padažui suplakite laimo sultis, ryžių actą, žuvies padažą, medų, smulkintą česnaką ir čili dribsnius. Apšlakstykite juo salotas ir atsargiai išmaišykite.
Prieš patiekdami pabarstykite smulkintais žemės riešutais ir papildomomis žolelėmis. Šios salotos puikiai tinka vasaros pietums arba kaip žvalus garnyras.
Klasikinis Cezaris iš naujo: Cezarinis Cezaris: kopūstų ir briuselinių kopūstų perdirbinys.
Šiose klasikinėse Cezario salotose širdingai pagardinta klasikinė Cezario salotų versija – tai maistingųjų medžiagų kupini kopūstai ir nuskusti briuseliniai kopūstai, suteikiantys stipresnį skonį. Pirmiausia kopūstus reikia ištepti alyvuogių aliejumi, kad susiskaidytų jų pluoštinė tekstūra ir neliktų kartumo.
Žalumynus apliekite kreminiu naminiu padažu, pagamintu iš ančiuvių pastos, česnako, citrinos sulčių ir graikiško jogurto, o ne tradicinio kiaušinių pagrindo. Įdėkite skusto parmezano, naminių įvairių grūdų kruopų ir pabarstykite skrudintais kedro riešutais, kad jie būtų traškesni.
Šis išradimas suteikia Cezario skonį su žymiai daugiau maistingųjų medžiagų ir patenkinantį kąsnį, kurio norėsite ne kartą.
Skrudintų burokėlių ir apelsinų salotos su pistacijų trupiniais
Nuo gilios Cezario romėnų įtakos pereiname prie gyvos Viduržemio jūros regiono burokėlių ir citrusinių vaisių poros. Šiose įspūdingose salotose derinamas keptų burokėlių žemiškas saldumas ir apelsinų skiltelių ryškus rūgštumas.
Burokėlius kepsite, kol suminkštės, tada juos derinsite su sultingomis apelsinų skiltelėmis. Sodriai rubino spalvos ir saulėtų apelsinų kontrastas sukuria nenugalimą vizualinį patrauklumą. Pistacijų trupiniai suteikia svarbios tekstūros ir riešutų kompleksiškumo.
Viską sujungia paprastas vinaigretas iš alyvuogių aliejaus, apelsinų sulčių ir medaus. Tai rafinuotas, bet lengvai paruošiamas patiekalas – puikiai tinka vakarienei ar savaitės vakaro patiekalams pagardinti. Nepraleiskite šviežių prieskoninių žolelių, nes jos suteikia aromato.
Vasaros uogos ir ant grotelių keptas saliamis su medaus balzamiko glajumi
Saldžios vasaros uogos ir pikantiškas grilyje keptas halloumi sukuria nepakartojamą kontrastą šiose sezoninėse salotose. Jums patiks, kaip šiltas sūris dera su braškėmis, mėlynėmis ir avietėmis ant pipirų rukolos lysvės.
Paruošimas: supjaustykite halloumi stambiais gabalėliais ir kepkite ant grotelių, kol įgaus auksinę spalvą. Glajui balzaminį actą su medumi kaitinkite tol, kol šiek tiek sutirštės.
Išdėliokite žalumynus, pabarstykite uogomis ir ant viršaus uždėkite halloumi. Apšlakstykite naminiu glajumi ir pabarstykite šviežių mėtų lapeliais. Saldžiarūgštis padažas** puikiai subalansuoja sūrų sūrį, o paskrudinti kedro riešutai suteikia žavingo traškumo.
Baltymų kupinas kvinojos ir lęšių dubenėlis su žolelių padažu
Daugybė augalinių baltymų šaltinių susitelkia šiame maitinančiame dubenėlyje, kuris jus pasotins kelioms valandoms. Purią kvinoją ir švelnius žaliuosius lęšius derinkite kaip maistingųjų medžiagų kupiną pagrindą. Pridėkite kepintų avinžirnių, kad jie būtų traškūs ir suteiktų papildomų baltymų.
Pagardinkite šviežiomis daržovėmis, pavyzdžiui, agurkais, vyšniniais pomidorais ir avokadais, kad gautumėte būtiniausių vitaminų ir sveikųjų riebalų. Alyvuogių aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, smulkiai supjaustytais bazilikais, krapais ir petražolėmis. Dėl sodrumo pridėkite smulkinto česnako ir Dižono garstyčių.
Jums patiks, kaip šis patiekalas pamaitins jūsų organizmą ir kartu pradžiugins jūsų skonio receptorius.
Sezamo ir imbiero soba makaronų salotos su traškiais tofu
Šiame Japonijos įkvėptame dubenėlyje puikiai subalansuota tekstūra ir skoniai, išlaikant baltymų gausos temą. Jums patiks, kaip riešutiniai soba makaronai papildo aitrų sezamo ir imbiero padažą. Žvaigždė – tai krustantis tofu, keptuvėje apkeptas iki auksinės spalvos ir lengvai apvoliotas kukurūzų krakmolo apvalkale.
Įmaišykite traškias daržoves, pavyzdžiui, pjaustytas morkas, agurkus ir paprikas, kad būtų ryškus kontrastas. Ant viršaus užberkite skrudintų sezamo sėklų ir šviežių kalendrų, kad patiekalas būtų gardesnis. Dėl baltymų turinčio tofu ir pilno grūdo makaronų šis patiekalas yra sotus, žvalus ir sotus – puikiai tinka pietums ar nežymiai vakarienei.
Arbūzų, fetos ir mėtų salotos su agurkų juostelėmis
Šis arbūzų ir fetos derinys, kuriame saldumas derinamas su pikantiškomis natomis, bus nepakartojamas, jei norėsite paragauti gaivinančio vasaros patiekalo, kuriame saldumas derinamas su pikantiškomis natomis. Sultingi arbūzo kubeliai atgaivina organizmą, o kreminė feta suteikia pikantiško skonio.
Naudodami daržovių skustuvą sukurkite plonas agurkų juosteles – elegantiškai atrodysite ir bus traškios tekstūros. Šviežių mėtų lapelius suplėšykite, o ne susmulkinkite, kad išsiskirtų daugiau aromatinių aliejų. Puoškite paprastu užpilu iš citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir medaus.
Patiekite šias gyvas salotas iš karto po jų paruošimo, kad išliktų puikus vėsaus, traškaus arbūzo ir pikantiško sūrio kontrastas.
Pietvakarių juodųjų pupelių ir skrudintų kukurūzų salotos su kalendros ir laimo padažu
Gyvybingose Juodųjų vakarų įkvėptose salotose derinami rūkyti skrudinti kukurūzų branduoliai su sultingomis juodosiomis pupelėmis, kad gautumėte baltymų kupiną patiekalą, kuris tinka tiek pietums, tiek garnyrui.
Kad pagamintumėte šį spalvingą patiekalą, kepintus kukurūzus ir juodąsias pupeles reikia sumaišyti su kubeliais pjaustytomis raudonosiomis paprikomis, raudonaisiais svogūnais ir šviežiomis jalapeños, kad salotos įgautų švelnų prieskonį. Viską sujungia aitrus ir ryškus cilantro-lime padažas – tereikia suplakti laimo sultis, alyvuogių aliejų, medų ir smulkintą kalendrą.
Prieš patiekdami pabarstykite smulkintais tortilijų traškučiais, kad padažas taptų dar tekstūriškesnis. Šis patiekalas puikiai tinka valgio ruošimui, nes skonis sustiprėja per naktį.
Išvada
Esate girdėję, kad salotos ir mišrainės negali būti sotinančios ar įdomios, bet tai paprasčiausiai netiesa. Šie dešimt receptų įrodo, kad ši teorija klaidinga. Nuo klevais glazūruotų graikinių riešutų, suporuotų su deginančia gorgonzola, iki vandenyno, susiliejančio su sūria feta, rasite variantų, kurie peržengia „nuobodžių salotų“ stereotipo ribas. Jose gausu baltymų, jos dvelkia pasauliniais skoniais ir yra pakankamai universalios, kad galėtų tapti pagrindiniu patiekalu ar garnyru. Jūsų naujas mėgstamiausias patiekalas gali būti salotos.